Voor 16.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden
Bier met kerst?

11 / Dec / 2020

Bier met kerst?

Wist je dat kerstbier al lang geleden gemaakt werd? Wat is een kerstbier? En waarom drinken we deze zo weinig met de feestdagen?

Brouwen is zo’n ambacht dat nauw verbonden is met de seizoenen. Bier gist bijvoorbeeld veel moeizamer bij hoge temperaturen, in de zomer dus. Vandaar dat de hop- en gerstvoorraden in de herfst moesten opgebruikt worden om plaats te maken voor de nieuwe oogst. Met die overschotten maakten de brouwers in het verleden een uniek brouwsel, rijk aan grondstoffen, het basis ingrediënt van een sterker bier met nog meer smaak en aroma. Dit was het kerstbier. In de kerstperiode kreeg het werkvolk van de brouwerij een paar van die flessen kerstbier toegestopt, en de brouwer verwende er ook zijn klanten mee.

Wat is een kerst-/winterbier?

Winterbier is meestal van hoge gisting is en heeft relatief veel alcohol. Het is vaak donker van kleur en is lekker gekruid. De kruiden zijn dan typisch ‘winters’, die ook in een glühwein voorkomen. Denk aan kruidnagel, kaneel, vanille, zoethout, anijs en tijm.

Bier met kerst?

Al ver voor onze jaartelling vierden de Scandinaviërs de Winterzonnewendefeesten. Hiermee eerden zijde goden Odin en Thor.  Bij de Germanen was het ook een gebruik om in de winter een warme, gekruide heildrank te maken. Een speciale drank voor de feestdagen bestaat dus al heel lang!

Dus hoezo wijn, champagne met kerst? Neem eens een lekker kerst- of winterbiertje!

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »