Voor 16.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden
Er is leven in de brouwerij!

26 / Feb / 2021

Er is leven in de brouwerij!

We kennen allemaal we gezegdes of uitdrukking die naar bier verwijzen Maar waarom komen ze eigenlijk vandaan? Wij zochten het uit.

We kennen allemaal we gezegdes of uitdrukking die naar bier verwijzen Maar waarom komen ze eigenlijk vandaan? Wij zochten het uit:

 

Er is leven in de brouwerij

Iedereen kent wel de uitdrukking ‘het lijkt hier wel een huishouden van Jan Steen’. Deze uitdrukking verwijst naar de chaotische taferelen op de schilderijen van Jan Steen. Jan Steen leefde in de 17e eeuw en is geboren en getogen in Leiden. Hij kwam uit een redelijk welvarende Leidse familie en zijn vader was graanhandelaar. Jan Steen woonde en werkte echter niet alleen in Leiden. Hij woonde voor een groot deel van zijn leven in Haarlem. Maar hij was naast schilder ook een tijdje eigenaar van een bierbrouwerij in Delft. Helaas was hij hiermee minder succesvol dan met schilderen. De brouwerij ging failliet. Aan deze combinatie de levendigheid van zijn schilderijen en de brouwerij hebben we waarschijnlijk deze uitdrukking te danken.

 

Bier na wijn geeft venijn

Velen denken dat deze uitdrukking te maken heeft met de volgorde waarin je deze twee dranken moet drinken. Bier na wijn geeft hoofdpijn, maar wijn na bier geeft plezier. Deze uitdrukking heeft daar echter niets mee te maken. In de middeleeuwen was bier de drank van het volk. Als je wijn kon drinken was je welgesteld. Dus als je wijn na bier kon drinken betekende dit dat je welvarender was geworden. De keerzijde was dus bier na wijn. Wat betekende dat je aan lager wal was geraakt.

 

Vechten tegen de Bierkaai

Vechten tegen de bierkaai betekent 'het onmogelijke proberen te bereiken, een verloren strijd aangaan'. Deze uitdrukking is ontstaan in Amsterdam. De bewoners van de Bierkade (een deel van de Oudezijds Voorburgwal, gelegen bij de Oude Kerk) stonden bekend als echte vechtersbazen. Wie het tegen hen wilde opnemen, kon er bij voorbaat zeker van zijn de strijd te verliezen. De Bierkaai was de kaai in Amsterdam waar de vaten met bier aankwamen en de sjouwers werkten die de zware vaten met bier laadden en losten.

 

Dat is geen klein bier

Dat is geen klein bier’ betekent ‘dat is niet niks’, ‘dat is een zaak van belang’, ‘dat is de moeite waard’. Klein bier (ook wel dun bier) is bier dat niet erg zwaar is.

Dun bier kent zijn oorsprong in de 15e eeuw. De brouwers maakten onderscheid tussen dik- en dunbier. Dikbier kende een hogere voedingswaarde en een hoger alcoholpercentage. Het dunste bier was een aftreksel van de mout die al voor een eerder brouwsel was gebruikt. Hoe dunner het bier, hoe goedkoper het was. Dunbier werd wel veel gedronken door kinderen, werklieden en armelui. De begrippen dun- en dikbier waren tot ver in de 19e eeuw gangbaar. Pas toen reikte de chemische kennis hoog genoeg om het brouwproces te doorgronden en zaken als stamwortgehalte en alcoholpercentage te meten.

Het Engels en het Frans hebben soortgelijke uitdrukkingen. Small beer of small ale betekent ‘iets onbelangrijks’ en ‘Ce n’est pas de la petite bière’ betekent ‘dat is de moeite waard’. Mogelijk is ‘Dat is geen klein bier’ zelfs een leenvertaling van de Franse uitdrukking.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »